κ Λιάγκας Γιώργος: Καλημέρα
κ Παράσχος Θάνος: Καλημέρα
κ Λιάγκας Γιώργος: Λοιπόν θα μιλήσουμε για ένα θέμα το οποίο περιμένουν πάρα πολύ οι γυναίκες, και από το trailer που παίζαμε αυτές τις μέρες είχε μεγάλο ενδιαφέρον, που αφορά στις παθήσεις της μήτρας… Σωστά?
κ Παράσχος Θάνος: Ναι!
κ Λιάγκας Γιώργος: Το πρωί είπα κόλπο, είναι λάθος
κ Παράσχος Θάνος: Ναι! Είναι διαφορετικό… είναι στην αρχή ο Κόλπος, μετά ακολουθεί ο τράχηλος, μετά είναι η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες. Συνεπώς είναι 3 διαφορετικά πράγματα.
κ Σκορδά Φαίη: Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε?
κ Παράσχος Θάνος: Τα πιο συχνά προβλήματα που βλέπουμε αυτόν τον καιρό είναι πράγματι τα ινομυώματα, ινομυώματα, ή κύστες στις ωοθήκες. Τα ινομυώματα, είναι μικροί όγκοι μέσα στην μήτρα. Υπάρχουν 3 τύποι Ινομυώματος. Ένας τύπος είναι ο οποίος προβάλει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, άλλος τύπος είναι αυτός που είναι είναι μέσα στο σώμα της μήτρας και άλλος ένας τύπος αυτός που βγαίνει από το σώμα της μήτρας προς την κοιλιά
κ Σκορδά Φαίη: Το πιο δύσκολο πιο είναι?
κ Παράσχος Θάνος: Δεν υπάρχουν δύσκολα και εύκολα. Είναι τα μεγέθη, ο αριθμός και το που βρίσκονται. Συνεπώς εάν αυτά προβάλουν μες στην κοιλότητα της μήτρας, αυτό μπορεί να λυθεί υστεροσκοπικά. Οι γυναίκες τι έχουν? Έχουν αιμορραγίες, πόνο, όταν τα ινομυώματα, είναι μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, οπότε τι κάνουμε: Μπαίνουμε με ένα ειδικό τηλεσκόπιο υστεροσκοπικά , δηλαδή δια μέσου του κόλπου του τραχήλου με μια ελαφριά μέθη, και το κόβουμε με διάφορους τρόπους, είτε με ψαλίδι, είτε με διαθερμία είτε με λέιζερ.
κ Λιάγκας Γιώργος: Κατά την διάρκεια δεν έχει αιμορραγία?
κ Παράσχος Θάνος: Συνήθως όχι δεν έχει καμία αιμορραγία, είναι αναίμακτα. Τα παλιά χρόνια, για να αφαιρεθεί ένα τέτοιο ινομύωμα, έπρεπε να γίνει τομή στην κοιλιά, να κοπεί η μήτρα στη μέση, να ανοιχτεί με πολλά προβλήματα.
κ Σκορδά Φαίη: Πάντως πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα.
κ Παράσχος Θάνος: Είναι όντος πολύ συχνό, και όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, είναι και πιο συχνά και μεγαλύτερα.
κ Σκορδά Φαίη: Από τι προκαλείται?
κ Παράσχος Θάνος: Είναι συνήθως γονιδιακό
κ Σκορδά Φαίη: Όσο για την διατροφή?
κ Παράσχος Θάνος: Δεν έχει να κάνει. Στο τεστ Παπανικολάου που γίνεται μία φορά τον χρόνο θα πρέπει να προστεθεί και ένας κολπικός υπέρηχος, όπου εκεί φαίνονται ξεκάθαρα τα ινομυώματα, οι πολύποδες και άλλη παθολογία.
κ Σκορδά Φαίη: Έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις από φίλες μου οι οποίες είχανε ινομυώματα και δεν μπορούσανε να μείνουνε έγκυες.
κ Παράσχος Θάνος: Σωστά γιατί αυτά τα ινομυώματα είτε μπορούν να προβάλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και να δημιουργήσουν προβλήματα και να μην μπορεί το έμβρυο να εμφυτευτεί μες στην κοιλότητα της μήτρας, είτε πιεστικά να δρούν πάνω στις σάλπιγγες, να έχουνε μεγαλώσει πολύ, να είναι πολλά, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να το αφαιρέσουμε λαπαροσκοπικά. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάλι, ενώ τα παλιότερα χρόνια γινότανε τομή στη κοιλιά, χρησιμοποιούμε σήμερα το τηλεσκόπιο αυτή τη φορά από τον ομφαλό, βλέπουμε με την κάμερα την κατάσταση και πηγαίνουμε με δύο άλλα εργαλεία με μικρές τομές 0,5cm, αφαιρούμε τα ινομυώματα και στην συνέχεια, ράβομαι την μήτρα λαπαροσκοπικά και η γυναίκα πάει την ίδια μέρα η την επόμενη στο σπίτι. Η διαδικασία είναι αναίμακτη και πιο ανώδυνη από παλιά…
κ Λιάγκας Γιώργος: Μετά η γυναίκα απέχει από σεξουαλική επαφή κάποιο διάστημα?
κ Παράσχος Θάνος: Μόνο για πέντε έξι μέρες.
κ Σκορδά Φαίη: Ηλικία υπάρχει? Μπορεί να συμβεί και σε μια γυναίκα στα 60 όσο και σε μια κοπέλα στα 18 της?
κ Παράσχος Θάνος: Όταν σταματάει η περίοδος μιας γυναίκας, αυτά τα ινομυώματα υποστρέφονται, μικραίνουν Όταν γίνει αυτό δεν τα βλέπεις και έτσι δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσεις.
κ Λιάγκας Γιώργος: Υποτροπιάζουν δηλαδή?
κ Παράσχος Θάνος: Δεν θα υποτροπιάζουν αλλά υπάρχουνε μικροί πυρήνες, οι οποίοι δεν μπορούν να φανούν στον υπέρηχο αλλά και δεν μπορείς να πας να κάνεις την τομή για να βγάλεις ένα ινομύωμα μισού εκατοστού. Μπορεί λοιπόν να παραμείνει μέσα και σε 5 – 10 χρόνια να μεγαλώσει.
κ Σκορδά Φαίη: Φαρμακευτική αγωγή υπάρχει?
κ Παράσχος Θάνος: Φαρμακευτική αγωγή υπάρχει, μπορούν να γίνουν κάποιες ενέσεις οι οποίες μπορούν να συρρικνώσουν τα ινομυώματα, κάποιοι το κάνουν και πριν την επέμβαση για να γίνει πιο εύκολη. Δεν ωφελεί τόσο πολύ. Μπορεί όμως να ωφελήσει εάν π.Χ η γυναίκα είναι ένα χρόνο πριν την εμμηνόπαυση οπότε αμέσως, συρρικνώνονται, μικραίνουν, έρχεται η εμμηνόπαυση και μικραίνουν από μόνα τους και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να βγουν. Άμα είναι όμως πολλά μεγάλα και πιεστικά, επιβάλλεται να βγούνε λαπαροσκοπηκά
κ Σκορδά Φαίη: Να περάσουμε λίγο και στον πολύποδα?
κ Παράσχος Θάνος: Ναι! Ο πολύποδας είναι συνήθως μυσκοτός και κρέμεται στο ενδομήτριο. Για αυτό μπαίνουμε πάλι με το τηλεσκόπιο και κόβουμε σιγά σιγά τον πολύποδα από την βάση του.
κ Λιάγκας Γιώργος: Ο πολύποδας είναι καρκίνος?
κ Παράσχος Θάνος: Ο πολύποδας είναι καλοήθης όγκος, του ενδομητρίου της μήτρας ενδομητρίωση, τον οποίο όμως αν τον αφήσεις σε αυτήν την θέση και παραμείνει, και η γυναίκα δεν το καταλάβει, μπορεί να μεγαλώσει πάρα πολύ, και σε κάποια στιγμή να εξαλλαγή.
κ Λιάγκας Γιώργος: Συμπτώματα στον πολύποδα?
κ Παράσχος Θάνος: Αιμορραγίες και σπάνια πόνος αν έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Υπάρχουν περιστατικά που έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, που έχει βγει με ένα μίσχο στον τράχηλο και στην συνέχεια στον κόλπο. Είναι παραμελημένα περιστατικά τα παλιότερα χρόνια όπου δεν κάνανε υπερηχογραφήματα, μεγαλώνουν και φτάνουνε σε τέτοια σημεία.
κ Σκορδά Φαίη: Και σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα μπορεί να γυρίσει την ίδια μέρα σπίτι της?
κ Παράσχος Θάνος: Ναι, και μάλιστα εδώ είναι πιο απλά τα πράγματα. Είναι μία υπόθεση ρουτίνας 10 – 15 λεπτών. Εισχωρούμε, το αφαιρούμε και σε 1 – 2 ώρες η γυναίκα πηγαίνει σπίτι
κ Σκορδά Φαίη: Και εδώ γονιδιακά τα αίτια?
κ Παράσχος Θάνος: Και εδώ γονιδιακά τα αίτια, αλλά κάποιες γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή έχουν άλλα προβλήματα, αυξάνουν τα οιστρογόνα στο σώμα τα οποία δημιουργούν παχύ ενδομήτριο και συνεπώς αυτό δημιουργεί πολύποδεις εκβαστήσεις
κ Λιάγκας Γιώργος: Αυτό αφορά και το πολύποδα του ενδομητρίου και τον πολύποδα του τραχύλου? Το ίδιο πράγμα είναι?
κ Παράσχος Θάνος: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα της ίδιας υφής. Χρειάζονται ίδια αντιμετώπιση. Είναι ακόμα πιο εύκολο στον τράχηλο καθώς στο τεστ Παπανικολάου αν το βρει ο γυναικολόγος, με μία λαβίδα μπορεί να το αφαιρέσει αναίμακτα, χωρίς καν νάρκωση.
κ Σκορδά Φαίη: Τηλεφώνησε μια κυρία και μας είπε ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα με πολύποδες, μέχρι που έκανε εξωσωματική και γέννησε. Τότε της εμφανίστηκαν.
κ Παράσχος Θάνος: Όντος συμβαίνει αυτό. Αλλά η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τους πολύποδες. Απλά μπορεί να συμβεί ένα τυχαίο γεγονός και εφόσον το δει ο γυναικολόγος της, θα πρέπει να γίνει υστεροσκόπηση και να αφαιρεθεί. Ίσα ίσα μετά τον τοκετό χάνονται, είναι τόσο μεγάλη η μήτρα που δεν μπορείς να δεις έναν πολύποδα που μπορεί να προϋπήρχε. Υπάρχουν γυναίκες που έχουνε μικρούς πολύποδες και είναι οι λεγόμενοι λειτουργικοί, δηλαδή τον έναν μήνα φαίνονται και τον άλλο μήνα φεύγουν, και δεν επηρεάζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου