Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η συζήτηση του Κ. Θάνου Παράσχου στο mega για τις κύστεις ωοθηκών




 Η συζήτηση του Κ. Θάνου Παράσχου στο mega για τις κύστεις ωοθηκών, ενδομητρίωση.
 κ Λιάγκας Γιώργος: Ας πάμε λίγο στις κύστες των ωοθηκών
ΘΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.  Βρίσκονται στις ωοθήκες. Υπάρχουν πολλών ειδών κύστες, απλές λειτουργικές κύστες, απλές λειτουργικές κύστες που φεύγουν από μόνες τους, υπάρχουν κύστες ενδομητρίωσης , πολύ συχνό φαινόμενο στο οποίο φεύγει το ενδομήτριο με κάποιο μηχανισμό και πηγαίνει και κολλάει στην ωοθήκη. Η ωοθήκη καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα, πάει να το εκκολποματώσει και δημιουργούνται κύστες
 κ Λιάγκας Γιώργος: είναι πιο σοβαρή αυτή η πάθηση?
 κ Παράσχος Θάνος: Η ενδομητρίωση είναι πιο σοβαρή διότι ξεκινάει από κύστες μικρές 2 – 3 εκατοστών και σιγά σιγά μπορούν να μεγαλώσουν με μηνιαία αιμορραγία σε βάθος χρόνου 6 – 12 μηνών και σιγά σιγά να καταστρέψουν τον ενδομητρικό ιστό
 κ Λιάγκας Γιώργος: τι συμπτώματα υπάρχουν?
 κ Παράσχος Θάνος: Έντονος πόνος. Σπάνια έχουμε αιμορραγία όταν είναι σε εκτεταμένη μορφή ενδομητρίωσης όπως στίγματα σε διάφορα σημεία στην περιοχή. Πάλι με τον κολπικό υπέροχο γίνεται η διάγνωση, είναι απλή διαδικασία. Σε αυτήν την περίπτωση λειτουργούμε λαπαροσκοπικά εκτός αν είναι πολύ βαριά η πάθηση αλλά πια με την λαπαροσκόπιση και την εμπειρία που έχουμε δεν χρειάζεται χειρουργείο, λαπαροσκοπικά λοιπόν αποφλοιώνουμε την κύστη αυτή, φανταστείτε ότι είναι σαν ενα πορτοκάλι και αφαιρούμε μόνο το εσωτερικό από το πορτοκάλι και και στην συνέχεια συνέχεια είτε το ράβουμε  εάν είναι μεγάλη η τομή είτε δεν το ράβομαι και αυτό σιγά σιγά επουλώνεται από μόνο του.
 κ Σκορδά Φαίη: Δεν φεύγει το κουκούλι?
 κ Παράσχος Θάνος: Φεύγει το κουκούλι τελείως, αν το βγάλεις τότε και μόνο θεραπεύεται η ενδωμητρίωση. Δίνονται επίσης και εδώ κάποιες ενέσεις για να μικρύνει και εδώ η κύστη της ενδομητρίωσης αλλά δεν φεύγει. Συνεπώς, αν είναι η κύστη 4 – 5 εκατοστά καλύτερα να αφαιρεθεί λαποροσκοπικά και μετά να δοθεί κάποια αγωγή 2 μηνών για να σταματήσει η περίοδος.
 κ Σκορδά Φαίη: Αφαίρεση μήτρας πότε γίνεται?
 κ Παράσχος Θάνος: Είναι μία άλλη διαδικασία η αφαίρεση μήτρας και γίνεται αν υπάρχει κάποια κακοήθεια, αν είναι πολλά τα ινομυώματα και η γυναίκα έχει τελειώσει την αναπαραγωγική της ηλικία οπότε σε αυτές της περιπτώσεις μπορούμε λαπαροσκοπηκά η ρομποτικά να αφαιρέσουμε την μήτρα. Αν υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο ινομύωμα 5 – 10 εκατοστών και την γυναίκα την ενοχλεί για διάφορους λόγους, απλά αφαιρείται το ινομύωμα, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί η μήτρα. Συνεπώς και εκεί δηλαδή για την υστερεκτομή μπορεί να κοπεί και να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά. Οι κύστες λοιπόν αφαιρούνται, υπάρχουν άλλων ειδών κύστες, δερμοειδής κύστες, απλές κύστες , καλοήθεις κύστες, υπάρχουν όμως και κακοήθεις κύστες, γιαυτό λέμε ότι πρέπει να αφαιρούνται, ειδικά όταν είναι 4 – 5 εκατοστών διότι πρέπει να έχουμε την ιστολογική στα χέρια μας να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε μόνο με τον υπέρηχο στα χέρια μας να ξέρουμε αν είναι κακοήθειςη καλοήθεις.
 κ Λιάγκας Γιώργος: Πόσο κοστίζουν όλες αυτές οι επεμβάσεις, είτε λαπαροσκοπικές είτε ρομποτικές?
κ Παράσχος Θάνος: Κατ αρχήν για να ξεκαθαρίσουμε τις διάφορές, είναι οι εξής: Λαπαροσκοπικά εμείς χειρουργούμαι και βλέπουμε στην κάμερα τι ακριβώς γίνεται, και χειρουργούμαι με τα χέρια μας τα ψαλίδια κτλ, ενώ στην ρομποτική υπάρχει ένα μηχάνημα δίπλα σε εμάς όπου από μακριά πια, ενώ έχουν συνδεθεί όλα τα όργανα και τα τηλεσκόπια πάνω στην γυναίκα, κρατιούνται με βραχίονες και εμείς από μακριά χωρίς να αγγίξουμε τον ασθενή λειτουργούμε με ειδικούς χειρισμούς. Η εξέλιξη όλων θα είναι η ρομποτική.
 Σε λίγα χρόνια κάθε χειρουργείο θα χει ένα ρομποτάκι μικρό από την οροφή, θα κατεβαίνει, και θα είναι πολύ γρήγορη και άμεση η επέμβαση.Τώρα είναι σε αρχικό στάδιο, κι έτσι μέχρι να συνδεθούν όλα τα μηχανήματα περνάει πολύς καιρός. Και τώρα σίγουρα είναι το ίδιο αναίμακτη όσο και η λαπαροσκόπηση, και αν και πιο ακριβή, είναι πολύ καλή στα σημεία στα οποία δεν μπορείς να κάνεις χειρισμούς σε 360 μοίρες, διότι υπάρχουν σημεία στο σώμα χωρίς απαραίτητα να αφορούν τα γυναικολογικά θέματα στα οποία δεν μπορεί να μπει ένα τηλεσκόπιο ένα λαπαροσκόπειο και να κάνει χειρισμούς ευρείς.
Οπότε, σε σημεία όπως ο προστάτης ή η θωρακική κοιλότητα μπορεί να πάει κάποιος με το ρομπότ. Στις τελευταίες 2 – 3 μέρες έχει περάσει από το υπουργείο ένα νομοσχέδιο και έχει υπογραφεί από όλα τα ιδιωτικά μαιευτήρια και από ότι έχω πληροφορηθεί πληρώνονται τα χρήματα απευθείας από το υπουργείο σε αυτά. Το ίδιο συμβαίνει και για τον τοκετό και για αυτές τις επεμβάσεις. Δηλαδή η γυναίκα μπαίνει ανάλογα με το ταμείο που έχει, πληρώνει ανάλογα είτε ένα μικρό ποσό είτε κάποιες φορές και κανένα ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου