Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παρένθετη μητρότητα

Διαβάστε για παρένθετη μητρότητα, για εξωσωματική γονιμοποίηση, και γενικά για ότι έχει σχέση με εξωσωματική.

ΠΗΓΗ Παρένθετη Μητρότητα

Η παρένθετη μητρότητα είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην ηθική αρχή του αλτρουισμού μέσω της οποίας μπορούν ν' αποκτήσουν παιδί γυναίκες με σοβαρό πρόβλημα υγείας, υποστηρίζει ο χειρουργός, γυναικολόγος - μαιευτήρας Θάνος Παράσχος. Επισημαίνει ότι στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει το παιδί, αλλά αυτή που δίνει το γενετικό υλικό, και υπογραμμίζει ότι ο νόμος που ισχύει στη χώρα μας για την παρένθετη μητρότητα είναι δημοκρατικός και κατοχυρώνει πλήρως όλες τις πλευρές.

Οταν λέμε παρένθετη μητρότητα τι ακριβώς εννοούμε;

«Η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται σε γυναίκες που για διάφορους λόγους δεν έχουν μήτρα ή η μήτρα τους έχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουν όμως διατηρήσει τις ωοθήκες τους. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται μια τρίτη γυναίκα, στη μήτρα της οποίας τοποθετείται το ή τα έμβρυα που έχουν προκύψει από το γονιμοποιημένο ωάριο της άλλης γυναίκας με το σπέρμα του συντρόφου της. Η γυναίκα που κυοφορεί αυτό ή αυτά τα έμβρυα ονομάζεται παρένθετη μητέρα και η διαδικασία που ακολουθείται παρένθετη μητρότητα».

Δηλαδή είναι μια μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης;

«Βεβαίως. Η εξωσωματική γονιμοποίηση ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια για άλλους λόγους και για άλλους γίνεται σήμερα. Δηλαδή τότε με την εξωσωματική αντιμετωπίζονταν προβλήματα απόφραξης σαλπίγγων. Σήμερα η εξωσωματική γίνεται για παρένθετη μήτρα, για γονιδιακές-γενετικές παθήσεις, για πολύ σοβαρά προβλήματα ολιγοσπερμίας κ.ά.».

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ίδια με τις άλλες μορφές εξωσωματικής;

«Είναι ανάλογα με τις άλλες μορφές εξωσωματικής. Μπορούν να κυμαίνονται από 30, 60, 70%, ανάλογα με το πρόβλημα και το περιστατικό. Οσο πιο νέα είναι η γυναίκα που δίνει το ωάριο τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας. Και στην παρένθετη μητρότητα, αλλά και στην εξωσωματική γενικότερα καθοριστικό ρόλο παίζει η ηλικία του ωαρίου».

Εσείς έχετε εφαρμόσει της διαδικασία της παρένθετης μητρότητας;

«Πολλές φορές. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε πέντε περιστατικά, εκ των οποίων οι δυο παρένθετες έχουν γεννήσει και η τρίτη είναι έγκυος».

Την παρένθετη μητέρα τη βρίσκει το ζευγάρι ή την προτείνει ο γιατρός;

«Το ζευγάρι. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα και δεν μπαίνω στη μέση για να βρεθεί αυτή η γυναίκα. Εάν τη βρουν και εάν το δικαστήριο εγκρίνει την επιλογή τους, τότε αναλαμβάνω να γίνει η διαδικασία».

Οι παρένθετες μητέρες συνήθως είναι συγγενείς του ζευγαριού;

«Μπορεί να είναι και συγγενείς, αλλά από τη δική μου εμπειρία οι περισσότερες ήταν φίλες τους».

Υπάρχει μια έντονη απορία που πλανάται στον κόσμο: Τι ωθεί μια γυναίκα να γίνει παρένθετη μητέρα εφόσον ο νόμος αποκλείει αυστηρά οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα;

«Αλτρουιστικοί καθαρά λόγοι. Η γυναίκα που αποφασίζει να γεννήσει το παιδί μιας άλλης γυναίκας, η οποία έχει ή είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, συμπάσχει μαζί της και θέλει να τη βοηθήσει. Εξάλλου οι παρένθετες συνήθως έχουν τεκνοποιήσει οι ίδιες, οπότε γνωρίζουν τα προβλήματα της σύλληψης και της γέννας ενός παιδιού και προσπαθούν απλά να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους».

Η στιγμή που μια γυναίκα γεννάει και βλέπει για πρώτη φορά το μωρό της, θεωρείται ύστατη. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται;

«Τις περισσότερες φορές η παρένθετη γεννάει με καισαρική. Υπάρχει ένα δέσιμο συναισθηματικό, αλλά παύει να υφίσταται γιατί γενετικά το παιδί δεν ανήκει σε αυτή τη γυναίκα που το γεννάει, δεν έχει καμία σχέση με τα γονίδιά της. Γι' αυτό λοιπόν ήρθε και ο νόμος για να συμπληρώσει αυτό το κενό που υπήρχε και να διασφαλιστεί το ζευγάρι εκατό τοις εκατό».

Συμφωνείτε με τέτοιες μορφές τεκνοποίησης;

«Οχι μόνο συμφωνώ, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική και θετική πράξη, μια κίνηση φιλαλληλίας για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν».

Πώς είδατε την τελευταία δικαστική απόφαση, η οποία έδινε την άδεια σε 52χρονη γυναίκα να γεννήσει το παιδί της κόρης της;

«Πολύ θετικά. Γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να βοηθήσει μια άλλη να τεκνοποιήσει και πολύ περισσότερο όταν αυτή είναι κόρη της; Εξάλλου δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση στην ηλικία. Ο νομοθέτης βάζει όριο τα 50 χρόνια και η γυναίκα ήταν 52. Ο νόμος πρέπει να έχει κάποια ευελιξία και να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Ο κλάδος μας είναι δυναμικός, εξελίσσεται συνεχώς και σήμερα γίνονται πράγματα που πριν από 5 χρόνια δεν τα φανταζόμασταν. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, η οποία μπορεί να ελέγχει και να αποφασίζει για τις διάφορες εξαιρέσεις που προκύπτουν».

Δεν είναι επικίνδυνο μια γυναίκα 52 χρόνων να γεννήσει ένα παιδί;

«Εχει κινδύνους και περισσότερο για την ίδια. Γι' αυτό καλό θα είναι το ζευγάρι που αναζητεί παρένθετη μητέρα να μπορεί να βρίσκει όσο το δυνατόν πιο νέα, γιατί είναι καλύτερα και για το έμβρυο και για την ίδια. Αλλά εάν δεν μπορεί να βρει γυναίκα νέας ηλικίας, τότε καταφεύγει στη λύση που επέλεξε το τελευταίο ζευγάρι από την Κόρινθο».

ΠΗΓΗ Παρένθετη Μητρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου