Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Υπογονιμότητα

Στην Ελλάδα η υπογονιμότητα μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και αφορά περίπου τα 15/100  των ζευγαριών στη χωρα μας

Διαβάστε ένα άρθρο του γιατρού  Θάνου Παράσχου  για την  υπογονιμότητα.

Πηγή του άρθρου  Υπογονιμότητα - Ανδρικός & Γυναικείος Παράγοντας

Η υπογονιμότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας που επηρεάζει σχεδόν το 15% των ζευγαριών. Υπάρχουν πολλά αίτια για την υπογονιμότητα. Το πιο συνηθισμένο είναι τα προβλήματα με το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα (35%) και οι ανατομικές ανωμαλίες ή βλάβες που αφορούν τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα (35%). Η ενδομητρίωση είναι βασική αιτία βλάβης των γυναικείων πυελικών οργάνων, ιδιαίτερα των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Αν δεν εφαρμοστεί θεραπεία, η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας και μπορεί να μειώσει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ανωμαλίες στην ωορρηξία αφορούν το 15% των περιπτώσεων και άλλο ένα 10-15% της υπογονιμότητας είναι ανεξήγητη. Έχουν επίσης κατηγορηθεί άλλοι παράγοντες όπως οι αυτοάνοσες διαταραχές, οι γενετικές ανωμαλίες και οι ασυμπτωματικές γενετικές λοιμώξεις.

Υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι, το οποίο αν και έχει φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδί. Η υπογονιμότητα διακρίνεται σε πρωτοπαθή (δεν έχει επιτευχθεί ποτέ εγκυμοσύνη) και σε δευτεροπαθή (έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα με ποιο ήταν το αποτέλεσμά της) και πλήττει το 15% των σημερινών ζευγαριών. αναμφισβήτα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με παλαιότερα.

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που αφορά και στους δύο συντρόφους, καθώς οι αιτίες της μπορεί να προέρχονται τόσο από τον άντρα όσο και από τη γυναίκα.
Γυναικείος Παράγοντας

Πολλοί είναι οι λόγοι της ανησυχητικής αύξησης της υπογονιμότητας στις μέρες μας. Οι λόγοι για τους οποίους ευθύνονται οι γυναίκες είναι οι ακόλουθοι:

* Ορμονικές διαταραχές (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση, ακατάστατη ωορηξία) που επηρεάζουν τόσο τη φυσιολογική ωορηξία όσο και την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων.
* Η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές και λοιμώξεις
* Η ενδομητρίωση
* Παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, διθάλαμος μήτρα)
* Το αφιλόξενο περιβάλλον του τραχήλου (μη φιλική-προς τα σπερματοζωάρια-τραχηλική βλέννη)
* Καθυστέρηση απόκτησης παιδιού (αυξημένη ηλικία της γυναίκας)
* Γενετικές-Χρωμοσωμικές ανωμαλίες
* Ανοσολογικά αίτια (ύπαρξη διάφορων- ‘εχθρικών’ προς το έμβρυο- αντισωμάτων στον ορό της γυναίκας)
* Αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ)

Ανδρικός Παράγοντας

Στον άνδρα οι παράγοντες που προκαλούν αλλοίωση στις παραμέτρους του σπέρματος (αριθμό, κινητικότητα και μορφολογία των σπερματοζωαρίων) μπορεί να εξηγήσουν μια υπογονιμότητα ανδρικής αιτιολογίας. Παρόλο που η ηλικία του άντρα δε θέτει φραγμούς είναι πολύ πιθανόν εξαιτίας φλεγμονών, γενετικών ανωμαλιών, ατυχημάτων στα γεννητικά όργανα, απόφραξης των σπερματικών πόρων, ορμονολογικών διαταραχών, ανοσοποιητικών παραγόντων, υψηλών θερμοκρασιών και καθημερινών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) να παράγεται σπέρμα χαμηλής ποιότητας* ανίκανο να γονιμοποιήσει φυσιολογικά το ωάριο της συντρόφου.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε την περίπτωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας που πλήττει περίπου το 5-10% των σημερινών ζευγαριών. Στα ζευγάρια αυτά παρατηρείται αδυναμία σύλληψης παρόλο που όλοι οι παράμετροι που αναφέραμε είναι φυσιολογικοί.
*Σπέρμα χαμηλής ποιότητας

Φυσιολογικό θεωρείται ένα σπέρμα το οποίο παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Παράμετροι Τιμές Αναφοράς
Όγκος 2,5-3ml
Συγκέντρωση >20x10^6/ml
Κινητικότητα >50%
Μορφολογία <85% (ανώμαλες μορφές )

Οποιοδήποτε σπέρμα είναι κάτω από τα όρια του φυσιολογικού, θεωρείται χαμηλής ποιότητας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε βέβαια ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιτευχθεί γονιμοποίηση από σπέρματα με χαμηλότερες από τις φυσιολογικές παραμέτρους.
Δυνατότητες θεραπείας

Η θεραπεία βασίζεται στα ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές μελέτες. Η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει καθοδήγηση και τροποποίηση της συμπεριφοράς, ορμονική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Πηγή του άρθρου  Υπογονιμότητα - Ανδρικός & Γυναικείος Παράγοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου