Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ο κ Θάνος Παράσχος στο MEGA chanel thanos parasxos

Ο κ Θάνος Παράσχος μαιευτήρας γυναικολόγος ειδικός στην εξωσωματικά γονιμοποίηση διευθυντής του emBIO medical center, στο MEGA chanel στον κ Γιώργο Λιάνγκα
Θάνος Παράσχος: Με αυτό τον τρόπο… όπου μπορούμε να … αυτό είναι το έμβρυο…
Φαίη Σκορδά: Ναι.
Θάνος Παράσχος: … πριν να γίνει σχηματικά εν πάσει περιπτώσει… εδώ γίνεται η βιοψία, μπαίνει ένα ειδικό υγρό, ανοίγει μια μικρή τρύπα στο έμβρυο, στη ζώνη του και μετά γίνεται μια αναρρόφηση του ενός κυττάρου το παίρνουμε, το φυγοκεντρούμε, το δίδουμε στο εργαστήριο γενετικής και γίνεται μια ειδική ανάλυση μ αυτό τον τρόπο ούτως ώστε να δείξει τα γονίδια αυτά που ψάχνουμε να βρούμε αν είναι φυσιολογικά ή όχι.
Γιώργος Λιάγκας: Μάλιστα.
Θάνος Παράσχος: Επίσης αν θέλουμε βλέπουμε και τον καρυότυπο, δηλαδή αν αποτελείται από φυσιολογικά χρωματοσώματα, όπως δείχνει αυτό εδώ σχηματικά. Αυτά τα πράσινα και τα κόκκινα. Εδώ γίνεται η βιοψία και η ανάλυση και μετά γίνεται η ανάλυση και η εμβρυομεταφορά.
Γιώργος Λιάγκας: Μάλιστα. Τι πιθανότητες έχει να πετύχει μια εξωσωματική γονιμοποίηση; Δηλαδή … σύμφωνα με την εμπειρία σας.
Θάνος Παράσχος: Η πιθανότητα συνολικά είναι περίπου στο 40%.
Γιώργος Λιάγκας: Μάλιστα.
Θάνος Παράσχος: Αυτό όμως μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο αν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία ή πολύ υψηλότερο αν η γυναίκα είναι νεαρότερη σε ηλικία ή ακόμη - ακόμη, γυναίκες που είναι μεγαλύτερες σε ηλικία και δεν έχουν ωάρια και παίρνουν ωάρια από δότριες, εκεί πια τα ποσοστά μπορεί να είναι της τάξεως του 60% - 70%.
Φαίη Σκορδά: Εκεί είναι μεγάλα ε;
Θάνος Παράσχος: Γιατί τα ωάρια προέρχονται από δότριες που είναι μικρές σε ηλικία, ελεγμένες, η γυναίκα η οποία παίρνει πια τα έμβρυα η μήτρα της είναι απόλυτα φυσιολογική, έχει ελεχθεί, συνεπώς το πάσχων θέμα είναι το ωάριο και έτσι λύνεται και γι αυτό το λόγο έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Γιώργος Λιάγκας: Κύριε Παράσχο γιατί στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις συνήθως έχουμε δίδυμα ή και τρίδυμα ας πούμε και όχι ένα παιδί;
Θάνος Παράσχος: Γιατί συνήθως μεταφέρουμε περισσότερα από ένα έμβρυα….
Γιώργος Λιάγκας: Ναι.
Θάνος Παράσχος: … δηλαδή μεταφέρουμε δύο ή τρία και γι αυτό το λόγο έχουμε και πιο αυξημένα ποσοστά. Βέβαια είναι ένας μύθος αυτός γιατί αν αναλυτικά δούμε τα αποτελέσματα, θα δούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που μένουν οι γυναίκες έγκυος είναι μονήρεις κυήσεις και όχι δίδυμα και τρίδυμα. Βεβαίως είναι πολύ πιο συχνό από το συνήθη πληθυσμό που μένει από μόνος του έγκυος, να έχουμε δίδυμα ή τρίδυμα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε να έχουμε ένα έμβρυο να τοποθετήσουμε και να έχει ελεχθεί αυτό με διάφορους τρόπους βιοχημικούς ή γενετικούς ούτως ώστε να δούμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και να πετύχουμε με αυτό τον τρόπο μονήρη υγιή κύηση. Αλλά κάποιες φορές και δίδυμα να είναι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…
Φαίη Σκορδά: Ίσα ίσα θα είναι διπλή χαρά.
Θάνος Παράσχος: Ακριβώς.
Φαίη Σκορδά: Ισχύει ότι τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερα τα ζευγάρια που θα πρέπει να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση;
Θάνος Παράσχος: Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άνοδο, ναι, και ο λόγος ότι οι γυναίκες ξεκινάνε την αναπαραγωγική τους ηλικία σε μεγαλύτερη ηλικία. Συνεπώς αυτό επηρεάζει πολύ τα ζευγάρια. Βλέπουμε σίγουρα και πολλά προβλήματα με το σπέρμα. Δηλαδή ολιγοσπερμία, δηλαδή χαμηλό αριθμό και κινητικότητα, αυτό έχει να κάνει και με τη διατροφή, με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, άγνωστες αιτίες. Σίγουρα όμως και τα παλαιότερα χρόνια όταν υπήρχε πρόβλημα με το σπέρμα πολλές φορές δε το μαθαίναμε.
Φαίη Σκορδά: Γιατί και τώρα περισσότερο… δηλαδή έρχεται ένα ζευγάρι στη δική σας κίνική…
Γιώργος Λιάγκας: Πότε πρέπει να έρθει ένα ζευγάρι στη δική σας κλινική;
Φαίη Σκορδά: Και αυτό. Πότε έρχεται;
Θάνος Παράσχος: Θα πρέπει να έρθει μετά από ένα χρόνο. Δηλαδή αν προσπαθεί ένα χρόνο…
Γιώργος Λιάγκας: Αν κάνουν δηλαδή ένα χρόνο ελεύθερα σεξ και δεν έχουν πιάσει παιδί…
Θάνος Παράσχος: Ναι. Αν κάνουμε ένα χρόνο ελεύθερα σεξ και δεν έχει αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο ειδικά σε ηλικίες κάτω των 35 θα πρέπει να πάει στο γυναικολόγο, να δει το συμβαίνει. Απλές εξετάσεις. Δηλαδή ένα σπερμοδιάγραμμα, ένα υπερηχογράφημα, ίσως μια σαλπιγγογραφία και από εκεί θα φανούν πολλά πράγματα.
Φαίη Σκορδά: Άρα γίνονται εξετάσεις και στον άντρα και στη γυναίκα αμέσως.
Θάνος Παράσχος: Βεβαίως.
Φαίη Σκορδά: Δεν είναι ότι η γυναίκα φταίει πάντα.
Θάνος Παράσχος: Όχι. Τα παλαιότερα χρόνια θεωρούσαν ότι φταίει η γυναίκα.
Φαίη Σκορδά: Φταίει… καταλαβαίνετε πως το εννοώ. Ναι.
Θάνος Παράσχος: Αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι το 50% των προβλημάτων έχει να κάνει και με το σπέρμα.
Φαίη Σκορδά: Πιο εύκολη περίπτωση είναι όταν υπάρχει πρόβλημα στο σπέρμα ή στα ωάρια;
Θάνος Παράσχος: Η πιο εύκολη περίπτωση είναι σωστή η ερώτηση. Ο κόσμος νομίζει ότι η πιο εύκολη περίπτωση είναι όταν υπάρχει πρόβλημα με τη γυναίκα, αλλά όχι. Η απάντηση είναι ότι όταν υπάρχει πρόβλημα με το σπέρμα, διότι αν η γυναίκα είναι μικρή σε ηλικία και τα ωάρια της είναι καλά εκεί έγκειται και το ποσοστό της επιτυχία και ένα 80% θα έχουν απάντηση και λύση στο πρόβλημα τους. Συνεπώς αν το πρόβλημα έχει να κάνει με το σπέρμα είναι πιο εύκολη η λύση. Γίνεται αυτή η διαδικασία. Αν δηλαδή υπάρχει πρόβλημα με την κινητικότητα μπορεί να γίνει και μια απλή σπερματέγχυση και να υπάρχει αποτέλεσμα. Αν υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό και την κινητικότητα γίνεται τότε μια μικρογονιμοποίηση. Είναι μια τεχνική της εξωσωματικής που μπορεί κάποιες φορές να γίνει και χωρίς φάρμακα. Δηλαδή η γυναίκα να μη πάρει καθόλου φάρμακα και να πάρουμε το ένα το ωάριο της να γονιμοποιηθεί και να βάλουμε ένα έμβρυο στη μήτρα. Ένα έμβρυο το οποίο η μήτρα της συγκεκριμένης με το συγκεκριμένο σπέρμα δε θα το είχε δει, δε θα υπήρχε γονιμοποίηση γιατί το σπέρμα όταν είναι σ αυτή την κατάσταση δε γονιμοποιεί το ωάριο.
Φαίη Σκορδά: Πως αλλάζουν γιατρέ η φαρμακευτική αγωγή που δίνετε στη γυναίκα τη ψυχολογία της;
Γιώργος Λιάγκας: Πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας;
Φαίη Σκορδά: Πόσο την αλλάζει;
Θάνος Παράσχος: Κοιτάξτε. Τον επιβαρύνει λίγο στη ψυχολογία. Σίγουρα σωματικά ορισμένες γυναίκες όταν η ωοθήκη μεγαλώνει έχουν μια μικρή αλλά δυσφορία αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με συχνούς περιγραφικούς ελέγχους και εξετάσεις αίματος. Αλλά η ψυχολογία της είναι ήδη βεβαρημένη και έχει ήδη το άγχος το να μείνει έγκυος, προσπαθεί καιρό και για αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν μαζί με το ιατρικό προσωπικό και οι ψυχολόγοι οι οποίοι…
Φαίη Σκορδά: Μπορεί όμως να δουλεύει. Έτσι δεν είναι;
Θάνος Παράσχος: Βεβαίως. Σε καθημερινή βάση χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και τη ημέρα την ωοληψίας μπορεί να πάει στη δουλειά και σίγουρα και μετά τη μεταφορά την επόμενη μέρα κιόλας γιατί όλα αυτά είναι μύθοι. Φαντάζεστε όταν το έμβρυο μπαίνει στη μήτρα είναι σαν ένα μικρό μπαλάκι το οποίο είναι μέσα σ ένα μεγάλο δωμάτιο. Ό,τι και να κάνεις αυτό μπορεί να πάει οπουδήποτε. Συνεπώς όποια δουλειά και να κάνεις οτιδήποτε και να κάνεις ….
Φαίη Σκορδά: Δεν υπάρχει πρόβλημα.
Θάνος Παράσχος: … είτε καθίσεις είτε δεν καθίσεις δεν έχει πρόβλημα.
Φαίη Σκορδά: Μάλιστα.
Θάνος Παράσχος: Έχει τη δυνατότητα η μήτρα να το κρατάει χωρίς να το καταστρέφει.
Γιώργος Λιάγκας: Τελευταία ερώτηση κύριε Παράσχο. Το κόστος είναι απαγορευτικό; Έχει φτηνύνει και λόγω της κρίσης; Τα νέα ζευγάρια τι πρέπει να κάνουν;
Θάνος Παράσχος: Κοιτάξτε και λόγω της κρίσης και πριν από την κρίση, εν πάσει περιπτώσει, ειδικά τώρα λόγω της κρίσης νομίζω ότι όλοι είναι πολύ κοντά στα ζευγάρια και προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε και από πλευράς ψυχολογίας και από πλευράς τιμής αν θέλετε. Δηαδή η εξωσωνατική μπορεί να ξεκινήσει από τα 1.000,00€ και να φτάσει τα 3.000,00€.
Γιώργος Λιάγκας: Μάλιστα.
Θάνος Παράσχος: Αλλά σίγουρα κάνουμε ό,τι μπορούμε, διότι ο κόσμος νομίζει ότι είναι πολύ υψηλές οι τιμές της εξωσωματικής. Δεν είναι. Εξαρτάται από τη τεχνική που θα εφαρμοστεί και σίγουρα αν κάποιο ζευγάρι έρθει για δεύτερη ή τρίτη φορά.
Γιώργος Λιάγκας: Είναι διαφορετική η τιμή.
Θάνος Παράσχος: Ναι. Βεβαίως. Βλέπουμε τους ανθρώπους και είμαστε κοντά τους ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό και να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί και να αυξηθεί ο πληθυσμός.
Γιώργος Λιάγκας: Σωστά.
Θάνος Παράσχος: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Ελλάδα.
Γιώργος Λιάγκας: Κύριε Παράσχο ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ.
Θάνος Παράσχος: Κι εγώ ευχαριστώ.
Φαίη Σκορδά: Ευχαριστούμε πολύ καλή συνέχεια στο έργο σας. Ευχόμαστε μόνο θετικά αποτελέσματα να βλέπετε. Βένια ευχαριστούμε πολύ.
Βένια: Να είστε καλά.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου