Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τι είναι τα Ινομυώματα - Inomywmata

Ινομυώματα


Τι είναι τα Ινομυώματα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν?


Τα ινομυώματα (τα οποία ονομάζονται επίσης μυώματα ή λειομυώματα) είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας. Πρόκειται συνήθως για διακριτές μάζες, ξεχωριστές από την περιβάλλουσα μήτρα και σπάνια γίνονται κακοήθεις. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο «όγκο» των αναπαραγωγικών οργάνων και παρουσιάζονται περίπου στο 50% του γυναικείου πληθυσμού. Τα ινομυώματα είναι η πιο συνηθισμένη ένδειξη για υστερεκτομή και αφορούν το 33% των εισαγωγών σε γυναικολογικά νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά ανάπτυξης
Το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να αυξηθεί ή να παραμείνει το ίδιο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορούν να παρουσιαστούν σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία μέσα στη μήτρα. Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η ανάπτυξη των ινομυωμάτων συνήθως σταματά και μπορεί πράγματι να συρρικνωθούν, καθώς η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα. Δυστυχώς, τα ινομυώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο μετά από φαρμακευτική θεραπεία όσο και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα υποβλενογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προεκβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα βρίσκονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Τα υπορογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική επικάλυψη της μήτρας.

Τα μισχωτά ινομυώματα είναι προσαρτημένα στη μήτρα με ένα λεπτό μίσχο.

Τα ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα προέρχονται από τη μήτρα, αλλά βρίσκονται στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα.

Συμπτώματα
Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών με ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος και σε αυτά περιλαμβάνονται: η μη φυσιολογική μητρορραγία, η πυελική πίεση, ο πόνος στην πύελο ή στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, η υπογονιμότητα και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Δυνατότητες θεραπείας
Μετά από μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καταστρώνεται ένα σχέδιο θεραπείας και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της ασθενούς, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον τρόπο ζωής, τη γενική κατάσταση της υγείας και την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη. Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή (τα αποτελέσματα είναι προσωρινά), η χειρουργική επέμβαση κοιλίας ή η λαπαροσκοπική χειρουργική (συμπεριλαμβανομένης της ινομυωματεκτομής, της υστερεκτομής και της μυόλυσης), η υστεροσκοπική χειρουργική και ο εμβολισμός.

ΠΗΓΗ  Ινομυώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου